Prehľad aktuálnych trendov v stravovaní
Určite ste sa už stretli s výrazmi ako vegetarián, vegan, raw, Paleo alebo s tvrdeniami, že lepok, cukor, mäso alebo iná potravina sú najväčšími jedy pre ľudstvo. Jeden stravovací smer odporúča úplne vynechať mäso a iný ho naopak odporúča, podobne je to napríklad so strukovinami alebo vajcami. Kto sa v tom potom mám vyznať? Prinášame vám preto jednoduchý prehľad aktuálnych trendov v stravovaní.
Vegetariánstvo
Asi najznámejší pojem, ktorý označuje jedákov všetkého, okrem mäsa. Ľudia k vegetariánstvo prechádza po prvé zo zdravotných dôvodov, pretože podľa nich mäso príliš zaťažuje tráviaci systém človeka. Po druhé mäso vyradí zo svojho jedálnička kvôli etike, pretože nechcú prispievať k neľudskému zaobchádzaniu so zvieratami chovaných na mäso.
- všetko okrem mäsa – zelenina, ovocie, orechy, strukoviny, obilniny, mliečne výrobky a vajcia
- mäso
Vegánstvo
Niektorí ľudia okrem mäsa odmietajú tiež akékoľvek živočíšne produkty, ako je mlieko a vajcia, tí sa radí do skupiny vegánov, teda do extrémnejšie formy vegetariánstva. Ich jedálniček sa skladá čisto z potravín rastlinného pôvodu.
- všetky potraviny rastlinného pôvodu – zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, orechy
- mäso, mliečne výrobky, vajcia
Frutariánstvo
Ak chcete ísť ešte ďalej, je tu stravovacie smer, ktorý do svojho jedálnička pustia iba plody prírody. Keď píšeme plody, jedná sa skutočne len o plody, či už plody zeleniny alebo ovocné plody. Kľúčovým princípom pre frutariánov je totiž strava, pri ktorej získavaní nespôsobujú bolesť. Ako striktní frutariáni si teda nepochutnáte ani na zeleri, ani na mrkve a ani na špenáte, pretože sa jedná o korene a listy a ich zberom by ste spôsobili bolesť danej rastline.
- plody ovocia a zeleniny
- všetko ostatné – mäso, mliečne výrobky, vajcia, obilniny, strukoviny, koreňová a listová zelenina
RAW food
Raw čiže živá strava spočíva v tepelne nespracovaných potravinách, teda v konzumácii potravín za surova. Pokiaľ si budete chcieť pripraviť nejakú raw pochúťku, nesmiete potraviny variť, dusiť ani pasterizovať, skrátka nijako tepelne upravovať teplota prekročiť 45 ° C. Vďaka tomu budú v potravinách zachované všetky vitamíny a minerály. Môžete potraviny mixovať, sušiť alebo si ich vychutnať v surovom stave.
- surové potraviny – mäso, vajcia, zelenina, ovocie, orechy, naklíčené strukoviny, obilniny, nepasterizované mliečne výrobky
- tepelne spracované potraviny nad 45 ° C
Vitariánstvo
Tento smer prepája princípy vegánstva a živej stravy. Jedálniček tvoria iba potraviny rastlinného pôvodu, ktoré navyše nie sú tepelne spracované. Podľa vitariánov je ich jedálny lístok etický a plný živín.
- tepelne nespracované zelenina, ovocie, orechy, strukoviny
- mäso, mliečne výrobky, vajcia
Paleo strava
Nechcete sa vzdať mäsa? Potom by ste sa rozhodne mali pozrieť na Paleo stravu, ktorá sa riadi jednoduchým princípom. Jedzte a žite ako naši predchodcovia v dobe kamennej čiže v paleolite. Jedzte teda veľa mäsa a rozhodne nejedzte nič, čo pochádza z poľnohospodárskej produkcie, pretože náš tráviaci systém na to ešte nie je pripravený.
- mäso, vajcia, zelenina, ovocie, orechy
- obilniny, strukoviny, mliečne produkty
Bez lepku
Určite ste postrehli doslova boom potravín bez lepku čiže gluténu. Okrem ľudí trpiacich celiakiou sa k tejto forme stravy hlási čoraz viac ľudí. Lepok podľa mnohým zjednodušene povedané upcháva čreva, ktorá následne nemôžu čerpať potrebné živiny z ostatnej stravy.
- všetky potraviny bez lepku
- lepok/glutén – predovšetkým obilniny
Bez cukru
Rovnako ako ľudia často vyhľadávajú potraviny bez lepku, zameriavajú sa čoraz častejšie aj na potraviny bez cukru alebo presnejšie bez obsahu fruktózy. Moderné ľudstvo je údajne na fruktóze doslova závislé ako na droge pričom na naše zdravie pôsobí ako jed.
- všetky potraviny bez alebo s minimálnym obsahom fruktózy
- fruktóza
Čo majú spoločné?
Jednoznačne dôraz na kvalitu potraviny. Mali by sme teda rozmýšľať nad tým, odkiaľ kupované potraviny pochádzajú a čo všetko obsahujú. Zdĺhavé čítanie etikiet nás teda zrejme neminie. Verme, že v dnešnej modernej dobe, bude čoskoro jednoduchší spôsob, ako sa rýchlo dozvedieť, čo naše večera obsahuje a odkiaľ všetky tie ingrediencie pochádza?
Je tiež zrejmé, že pri väčšine typov stravovania neurobíme chybu s ovocím a zeleninou. Zvyšok už záleží na našich preferenciách.
Ak uvažujete o zmene stravovacích návykov, či už akýmkoľvek smerom, rozhodne si naštudujte dostatok informácií, a keď píšeme dostatok, jedna kniha je skutočné málo. Je potrebné porozumieť celej logike stravy a vedieť, prečo jesť práve tieto potraviny a naopak, prečo sa niektorým potravinám vyhýbať a ako to ovplyvní naše zdravie.
Počúvajte hlas tela
Najdôležitejšie však je načúvať nášmu telu, ktoré si povie, ktoré potraviny sú vhodné a ktorým sa radšej vyhnúť. Ak sa teda rozhodnete vyskúšať akýkoľvek štýl stravovania, nezabudnite sa poradiť so svojím telom a predovšetkým so zažívacím systémom. Verte, že je to najlepší poradca pre nájdenie optimálnej a vyváženej stravy. Či už budete jesť rastliny alebo mäso, dôležité je aby ste sa cítili v pohode a plní energie. Dobrú chuť!